topbanner03

Izráel fókuszában

 

Tendencia a vallás és a hagyományok felé

 

2897, 18 és 35 év közötti megkérdezett izráeli személy válasza alapján megállapították, hogy a nagy többségjük (84%) fontosnak tartja a vallás és a hagyományok ápolását.

60 %-a ügyel az étkezésnél a tej és a hús elválasztására. 71%-a a megkérdezetteknek bőjtőlni akar a Jom Kippur (Engesztelés napja) ünnepén. 43%-a inkább zsidónak érzi magát, mint izráelinek.

Tel Aviv főrabbija, Israel Meir Lau, örömmel számolt be arról, hogy egyre növekszik az érdeklődés a zsidóság felé azon fiatalok között, akik nem a Tórával nevelkedtek fel.

 

Messiási zsidók a médiában

A „Haaretz” újságban megjelent hosszú cikk következtében a Messiási zsidóság újra téma az izráeli médiában. Az új cikk a halálos fenyegetésről szól, amely a Messiás-hívő Pnina Conforty ellen irányult. Ő egy pékséget vezet, és nemrég a bíróság ügyében kimondta, hogy a kóserengedély nem tagadható meg tőle a hite miatt.

Egy olvasói levélben Segal Rozen a vendégmunkások segélyközpontjából nagyon pozitívan nyilatkozott a Messiás-hívőkről, habár ő maga nem hisz Jézusban. Ő írja: „Több éve szoros munkakapcsolatom van a Messiási zsidókkal. Amikor olyan emigránsok számára szállást kerestek, akik erőszak áldozatai lettek, egyedül a Messiási zsidók intézménye volt kész arra, hogy ezeket a nőket befogadja. Sőt évekkel később még számos szudáni nőt és gyermeket is befogadtak. Ennek költségeit a Messiási zsidó közösség viselte. Már sok időt töltöttem Messiási zsidókkal, és sokat beszéltem velük. Soha nem gyakoroltak rám nyomást, hogy a hitük iránt érdeklődjek. De e mellett részemre teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy azt a megelégedést, és boldogságot, amit az ő hitükből nyertek , mindazokkal közölni akarják, akik ezt az életminőséget keresik.”

 

Palesztin menekültek helyzete

 

A „The Independent” angol újság október 22.-én részletesen foglalkozott a palesztin menekültek helyzetével. Ciszjordániában és a Gáza-övezetben összesen 3,9 millió palesztin lakos él. A környező államokban viszont 4,6 millió palesztin menekült van, és ezeknek a többsége évtizedek óta él mint hontalan menekült összezsúfolva menekült-táborokban, felhasználva őket arra, hogy Izráelre nyomást gyakorolhassanak, mint ahogyan ezt az újságíró elemzi. Libanonban 2001-ben egy olyen törvény lépett életbe, amely szerint a saccolt 250 000 – 400 000 palesztin lakosnak megtiltják a föld vásárlását, azonkivül nem dolgozhatnak mint orvos, ügyvéd, gyógyszerész és még 20 másik foglalkozásban. Szíria 450 000 palesztin lakosa nem vehet részt a választásokon, nem kaphatnak szíriai személyi igazolványt, mezőgazdasági földet nem vehetnek és csupán egy házat tarthatnak tulajdonukban. Jordánia az egyetlen arab állam, aki egy nagyobb létszámú palesztint teljes mértékben integrált. Ezek többnyire az 1948-ban (kb. 100 000) letelepült menekültek. Jordánia 6 millió lakoságából ma majd 2 millió palesztin menekült van regisztrálva. Azonban ők is félnek az új belügyminiszter kétértelmű kijelentésétől, amely szerint elvehetik tőlük a jordániai állampolgárságot.